Netwerk beveiligen

Waarom uw draadloze netwerk goed te laten beveiligen?

 

netwerk beveiligenU als eigenaar van het draadloze netwerk bent aansprakelijk voor wat gebruikers van uw netwerk doen. Als er illegale zaken via uw netwerk plaats vinden, leiden de sporen terug naar u. Dit gebeurt door middel van het IP adres.
U kunt uw IP adres zien als uw internetadres. Net zoals uw huisadres door gemeenten wordt bijgehouden, wordt uw IP adres door uw internet provider bijgehouden. Internet providers zijn wettelijk verplicht deze gegevens te bewaren.

 

De drie grote gevaren van een draadloos en/of slecht beveiligd netwerk:

 

 1: Iedereen kan internetten via uw draadloze verbinding

Op zich is het geen probleem dat passanten kunnen internetten op uw verbinding. Het wordt vervelend als er veelvuldig gebruik gemaakt wordt van uw draadloze netwerk. U kunt problemen met de snelheid krijgen, waardoor uw gasten een trage verbinding ervaren. Het wordt lastiger als als kwaadwillende uw draadloze netwerk gebruiken om bijvoorbeeld excessief te gaan downloaden of spam via uw verbinding gaan versturen. Uw internet provider kan u dan afsluiten vanwege misbruik of overschrijden van een eventueel data limiet.

 

2: De gegevens op uw computers kunnen gestolen worden

Eenmaal op uw draadloze netwerk kan men bestanden stelen of uw identiteit overnemen en online aankopen doen.

 

3: Onbeveiligde netwerken kunnen worden gebruikt worden voor misdrijven

Dit is het grootste gevaar, u moet bedenken dat u als eigenaar van het draadloze netwerk aansprakelijk bent voor wat gebruikers op uw netwerk doen. Onbeveiligde netwerken kunnen gebruikt worden voor het massaal verzenden van spam, het uitwisselen van kinderporno of voor inbraken in computers van grote bedrijven of overheids diensten. De sporen van dit soort misbruik leiden onherroepelijk terug tot de eigenaar van het netwerk.

Het beveiligen van uw netwerk gaat niet vanzelf, standaard zijn routers niet of slecht beveiligd. I-FIX-IT helpt u met het veilig maken van uw netwerk.