Data center in de Eemshaven

Google gaat een enorm datacenter bouwen in de Eemshaven

google-datacenterHet Amerikaanse technologieconcern Google gaat 600 miljoen euro investeren in een gigantisch datacenter in de Eemshaven, over een periode van 4 jaar. Dat heeft Francois Sterin, directeur van Google’s afdeling wereldwijde infrastructuur, vandaag gezegd.

Het project levert volgens hem meer dan 150 permanente nieuwe banen op voor de provincie Groningen. In 2016 wordt begonnen met de bouw van het datacenter, dat in 2017 klaar moet zijn. Het datacenter wordt naar schatting 500.000 vierkante meter groot. De bouw van het datacenter waarvoor minister Henk Kamp (Economische Zaken) vandaag aftrapte, levert de komende jaren voor duizend mensen werk op. Begin 2016 kan het centrum in gebruik worden genomen. Onder andere de grondprijs heeft de doorslag gegeven voor deze locatie in de Eemshaven. Het hoofdgebouw van Google’s nieuwe datacenter in de Eemshaven krijgt enorme afmetingen. Het is 400 meter breed, 110 meter diep en 24 meter hoog. Dat is een gebouw van acht voetbalvelden en de hoogte van een kwart Martinitoren.

Het datacentrum moet ruimte bieden aan vele tienduizenden servers van het internetbedrijf en het wordt daarom gerealiseerd op een terrein dat meer dan veertig voetbalvelden groot is. Volgens het ministerie van Economische Zaken koos Google voor Nederland omdat het ‘op een wereldwijd internetknooppunt’ ligt: ‘Elf van de vijftien zeekabels voor digitaal verkeer tussen Amerika en Europa lopen via Nederland’.

Kamp is blij met deze investering die goed is voor de regionale werkgelegenheid en economie. ‘Deze investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren. Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar. Er ligt een betrouwbare energie- en ICT-infrastructuur. Er is ruimte om te bouwen.

 

Comments are closed.